18 Dec
18Dec

Poslední hodinu v tomto roce jsme se neučili novou teorii, ale zahráli jsme si pravý šachový turnaj se vším všudy.

Zatímco některé děti z kroužku si už vyzkoušeli opravdový turnaj v rámci Regionální žákovské ligy, další to teprve čeká. Na dnešní předvánoční hodině jsem jim proto chtěl co nejvěrněji navodit atmosféru takového turnaje, se vším, co k němu patří. To znamená rozlosování jednotlivých kol a napětí s tím spojené (s kým budu hrát? Budu bílý nebo černý? Na jaké šachovnici budu?), hra na čas a používání šachových hodin, hlášení "nemožňáků" (tahů proti pravidlům) rozhodčímu... no a samozřejmě i závěrečné vyhlašování a předávání cen.

Radost z turnaje nám trošku kazila nízká účast - z devíti šachistů zrovna přišlo jen pět. Prý to v některých případech bylo proto, že si děti myslely, že už kroužek nebude. Přitom jsme se ještě minulou hodinu domlouvali, že si před Vánocemi zahrajeme turnaj. No, alespoň měli účastníci větší šance na vítězství.


Turnaj jednoznačně opanoval Křišťan, který předváděl moc hezkou hru a ani v jednom ze čtyř kol neztratil ani bod. Vojta byl také téměř suverénní a prohrál vlastně jenom právě s Křišťanem. Ve velmi rychlé a agresivní partii dokonce zahrál útok, známý v angličtině jako "fried liver" (doslova "smažená játra" - asi vůbec nejdivnější název v šachové hantýrce), ale přehlédl při tom, že mu hrozí mat jedním tahem.

Z dívek se pak nejlépe dařilo Leontýnce, která svým typickým způsobem "tichá voda břehy mele" porazila obě své soupeřky. Niky s Terkou se také snažily a občas se jim podařily pěkné tahy, bylo ale vidět, že pokud chtějí dosáhnout na výkony svých kolegů, budou muset začít trochu více trénovat. Třeba přes vánoční prázdniny občas zasednou k šachovnici a na příštím turnaji budou bojovat i ony o nejvyšší příčky.

Konečné výsledky turnaje (po čtyřech kolech)

Jméno hráčeCelkové pořadíBodyPoznámka
Křišťan1.4
Vojta2.3
Leontýnka3.21. místo v kategorii dívek
Terka4.2(horší vzájemný zápas s Leontýnkou)
Niky5.1

Tímto bych chtěl popřát všem krásné svátky a mnoho úspěchů v novém roce. A to samozřejmě nejen v šachu, ale ve všem, do čeho se pustíte.

Komentáře
* E-mail nebude na webu zveřejněn.