23 Jan
23Jan

Další cvičný turnaj o ceny se nesl v duchu zákeřného šustrmatu. Věčného strašáka (nejen) začínajících šachistů

Jelikož se blíží další turnaj Regionální žákovské ligy (27.1. v Týnci), na který je za náš kroužek přihlášeno již 5 hráčů, rozhodl jsem se uspořádat další cvičný turnaj, na kterém jsme se pokusili přiblížit atmosféře toho skutečného. Chtěl jsem, aby si děti měly možnost vyzkoušet, jak funguje rozlosování, co jsou to "nemožňáky", jak zapisovat výsledky ... a v neposlední řadě, jak se na turnaji chovat.

Děti turnaj bavil a skvěle se do turnajové atmosféry vcítili. Zaměřili jsme se také na hrozbu tzv. šustrmatu (více o něm zde), kdy se partie dá prohrát během čtyř tahů. Do pasti tohoto matu se určitě někdy chytil každý a po jeho naučení se ho také každý snaží svému soupeři dát. Odborníkem na to se ukázal zejména Adam, který si ho opravdu oblíbil a slavil s ním velké úspěchy.

Po skončení našeho turnaje jsme si ještě v rámci teorie prošli právě možné obrany proti tomuto matu, a také si vysvětlili, proč je jeho hraní riskantní a jak nám může zhoršit pozici proti připravenému protihráči.

Samotný turnaj opanoval Vojta, který neztratil jediný bod a měl evidentně radost, že se tentokrát nezúčastnil Křišťan, ze kterého mají všichni hráči velký respekt.


Vysvětlovali jsme si také, jak správně nakládat s časem a jak pracovat s šachovými hodinami. Jelikož jsme na turnaj měli jen málo času, hráli jsme pouze desetiminutové partie, což se ukázalo jako velký problém zejména pro Emičku, která je zvyklá hrát 20, respektive 25 minut - a také jednu z partií prohrála právě na čas.

Celkové pořadí v turnaji

Pořadí
Jméno
Body
1.Vojta4
2.Dan3
3. Adam2
4.Emi2
5.Niky0,5
6.Terka0,5


Komentáře
* E-mail nebude na webu zveřejněn.